Praca sezonowa

0
259

Praca sezonowa

Praca sezonowa dotyczy głównie rolnictwa i gastronomii. W okresie letnim głównie młode osoby – uczniowie i studenci – chętnie zatrudniają się do takich tymczasowych zajęć, żeby zarobić na własne wydatki. Najpopularniejsze są zbiory owoców. Właściciele dużych plantacji nie są w stanie sami wszystkiego zrobić, więc biorą pomocników do zbierania truskawek, malin, jabłek, wiśni, porzeczek itd. Płaca im zazwyczaj w zależności od wykonanej pracy, czyli ilości zerwanych owoców. Praca sezonową jest też ta w punktach gastronomicznych i lokalach np. nad morzem. Właściciele lodziarni, cukierni, barów, restauracji, jadłodajni, hoteli i dyskotek chętnie przyjmują na lato młodych ludzi. Mają duży ruch, więc mogą sobie pozwolić na dodatkową parę rąk. Jeśli taki pracownik normalnie nie mieszka nad morzem, ma również zapewnione wakacje.